‘Hoop’ ligt buiten je bereik
‘vertrouwen’ zit in jezelf
Veel mensen hopen op een verbetering van hun klachten. Hopen klinkt alsof we geen controle kunnen uitoefenen. Als er iets is waar ik in geloof is dat we altijd zelf controle uit kunnen oefenen. Dat kan alleen met maximaal vertrouwen. In jezelf.
Hulpverleners nemen de controle over
Bij een bezoek aan een hulpverlener, verwachten we allemaal een vorm van ‘hulp’. Niet gek, de naam laat het ook blijken 😉 Even zonder grappen. De hulpverlening zit zo in elkaar: de klant, patiënt of cliënt komt met een hulpvraag. De hulpverlener beoordeelt of deze iets kan betekenen. Zo ja, komen we in actie. Zo nee sturen we -hopelijk- door.
Wat ik geleerd heb op school -toch ook alweer 12 jaar geleden- zijn behandelmethodes om de klant te helpen. Vanuit mijn expertise, vanuit mijn kennis. Ik weet wat het beste is voor de gestelde diagnose. Ik geef je hoop.
Hoe zit het met vertrouwen
Hoop geef ik als hulpverlener. Maar vertrouwen toch ook?
De hulpverlener kan jouw vertrouwen winnen op vele manieren. Vertrouwen geeft zelfs de meeste kans op slagen van de revalidatie. Voorbeelden van vertrouwen zijn vriendelijkheid, kennis uitdragen, goed luisteren. Zelfs een schone wachtruimte schept vertrouwen. Ik verwacht, en ik hoop ;), dat we dit herkennen en misschien zelfs ‘normaal’ vinden in hulpverleners-land.
Waar ik alleen niet perse in getraind ben vanuit school, is klanten weer het vertrouwen geven in hun lichaam.
Boven alles is vertrouwen in jouw lichaam ’the key’
Herstellen kunnen we alleen wanneer we vertrouwen hebben in een goede uitkomst. Vertrouwen hebben in het vermogen van het herstel van het lichaam.
Hoe we dit doen is nog heel verschillend. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat jij controle voelt over jouw klacht. In ieder geval ‘begrip’ van de klacht. Weten dat pijn een signaal is waar je naar dient te luisteren. Je lichaam werkt tenslotte altijd vóór je (mijn overtuiging).
Wanneer je goed kunt luisteren voorkom je erger. Je kunt je tijdig aanpassen en je bouwt aan herstel. Luisteren is wat we hebben te leren.
Hoe kan ik dan het vertrouwen in jouw lichaam opbouwen?
- Door je te masseren?
- Door je te overtuigen van het uitvoeren van activiteiten?
- Door je te manipuleren? (Kraken)
- Door verdrietig samen met je te zijn?
Ik denk van niet.
In alle bovenstaande gevallen, neem ik de controle over. Jij bent afhankelijk van mijn handelen. Vooruitgang heeft dan een voorwaarde. Ik ben die voorwaarde.
Vertrouwen in jezelf opbouwen
Hetgeen waar ik als hulpverlener subliem in wil zijn is het vertrouwen in jezelf maximaal op te bouwen. Hoe ik dat doe?
- Ik wil jouw verhaal (en niet alleen je klacht) begrijpen
- Ik zoek naar dat deel waar het vertrouwen mist
- Ik confronteer je met datgene wat je zegt en wat je voelt
- Ik leer je te luisteren naar de harde en zachte signalen van jouw lichaam
- Ik leer je de volledige verantwoordelijkheid van jouw herstel te nemen. Jij hebt altijd de touwtjes in handen. Jij bent jouw eigen succes.
Hopen dat ik jouw klachten kan verhelpen… Dit kan in mijn ogen dus niet.
Mijn doel is altijd om het vertrouwen te creëren of vergroten in jou. Vraag jezelf af hoe jij het vertrouwen weer op wilt bouwen. Durf te kijken naar de invloed die jij kunt uitoefenen. En wil je dit samen met mij? Weet dat ik je niet op mijn rug zal dragen. Wat ik wel doe, ik neem je mee in mijn denkwereld. Ik sta naast je, ik moedig je aan waar het spannend wordt, maar bovenal:
Ik heb een rotsvast vertrouwen in jou!
Samenwerken
We kunnen op verschillende manieren samenwerken.
Kijk hier voor mijn huidige aanbod.
Wil je naar aanleiding van deze blog contact? Schroom niet, neem contact me met op!